Oorzaken vermoeidheid

Oorzaken vermoeidheid, wanneer je vaak last hebt van vermoeidheid en dit wilt oplossen zul je eerst moeten weten waarom je vermoeid bent. Lees hier meer over potentiële oorzaken van jouw vermoeidheid en los ze op!

Oorzaken vermoeidheid

De oorzaken van vermoeidheid zijn onderverdeeld in 2 categorieën. Namelijk psychische vermoeidheid en lichamelijke vermoeidheid.

Psychische vermoeidheid

Psychische vermoeidheid heeft te maken met hoe je je voelt en je gedachtes. Het heeft veel te maken met je gevoelens en emoties.

Spanning en stress zijn grote oorzaken die moeheid veroorzaken. Wanneer je vaak gespannen bent kom je mentaal niet tot rust en dit zorgt voor moeheid en onrust in je hoofd. Stress van werk of persoonlijke situaties hebben hetzelfde effect. Je ligt bijvoorbeeld heel de dag te piekeren over een probleem, waardoor je niet in slaap komt.

Teveel werken, dit is niet goed voor de verhouding tussen ontspanning en inspanning. Wanneer je de gehele week vroeg opstaat en nog veel andere verplichtingen hebt heb je weinig rustmomenten waardoor je uitgeput raakt.

Financiële problemen en problemen in je thuissituatie kunnen voor veel onrust zorgen.

Het verlies van een dierbare kan erg uitputtend zijn waardoor je vermoeid raakt.

Depressie, overspannen zijn en angst zijn ook grote psychische factoren van vermoeidheid. Bij deze aandoeningen is vermoeid zijn een grote factor.

Lichamelijke vermoeidheid

Lichamelijke oorzaken van moeheid zijn de oorzaken hoe je je lichaam behandelt. Je conditie, je eetpatroon, negatieve genotsmiddelen en ziekten.

Wanneer je weinig beweging hebt met je lichaam zal je conditie ook slecht zijn. Als je veel slechte voeding of teveel voeding in kwantiteit eet. Mensen met overgewicht en mensen met ondergewicht hebben allemaal een grotere kans op vermoeidheid.

Roken, overmatig alcoholgebruik en overige drugs zorgen ook voor vermoeidheid, het kan zijn dat je sneller in slaap valt maar de kwaliteit van je slaap is veel slechter waardoor je moe en uitgeput wakker wordt.

Ziekten zoals bloedarmoede, aandoening aan hart en longen, chronische ziekten en slaapapneu zorgen allemaal voor (ernstige) vermoeidheid.

Vermoeidheid kan ernstige gevolgen hebben wanneer de oorzaken niet aangepakt worden. Bekijk hier de gevolgen.

Geïnteresseerd in enkele oefeningen om beter in slaap te komen en een kwalitatief betere nachtrust? Bekijk ze hier!

 

Oorzaken vermoeidheid